Salata od hobotnice
(za 4 osobe)
Sastojci:
1,6 kg hobotnice
2 dl bijelog vina
1 dl maslinovog ulja
5 dag češnjaka
10 dag kapara
10 dag maslina
10 dag mladog luka
50 dag krumpira
50 dag kruha
peršin
limun
cherry rajčica
rikola
papar, sol
aceto balsamico
Priprema:
Hobotnicu odmrznuti na sobnoj temperaturi, staviti ju u lonac u koji smo ulili vodu i bijelo vino i kuhati na laganoj vatri 60 min, tj. dok ne omekša. Izvaditi hobotnicu i dobro ju isprati pod hladnom vodom te ju narezati na kockice veličine 1 cm. Sačuvati tekućinu u kojoj se hobotnica kuhala.
Pripremiti umak na sljedeći način: pomiješati sitno sjeckani peršin, češnjak, kapare, masline i mladi luk narezan na sitne kolutiće te preliti s maslinovim uljem.
Krumpir skuhati, oguliti i narezati na ploške. Ohlađenu i narezanu hobotnicu izmiješati s umakom i kuhanim krumpirom,
dodati sol, papar, aceto balsamico i vodu u kojoj se kuhala hobotnica, iscijediti malo limuna i sve dobro izmiješati.
U salatu dodati svježu rikolu i cherry rajčice te sve skupa još jedanput lagano promiješati. Tostirati kruh na grill tavi, složiti ga na tanjur te na kruh staviti salatu od hobotnice, pokapati s maslinovim uljem i acetom balsamicom.
Jelo je pripremio chef Miljenko iz KTC restorana „Barok“ Varaždin.
Dobar tek!