Pureće party štangice
(za 4 osobe)
Sastojci:
600 g purećih prsa
150 g bučinih koštica
4 jaja
oštro brašno
sol
papar
ulje za prženje
štapići drveni
Sastojci za umak:
200 ml čvrstog jogurta
200 ml kiselog vrhnja
1 režanj češnjaka
vlasac
sol
ljuti feferoni
Prilog:
1 kg batata
sol
Priprema:
Pureća prsa narezati na štapiće debljine prsta. Posoliti i popapriti sa svih strana, po želji dodati curry ili mljeveni kumin te ostaviti da se marinira.
Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka napraviti snijeg, a žutanjke posoliti i uz dodavanje brašna napraviti gustu smjesu u koju na kraju dodamo snijeg. Pureća prsa nabosti na štapiće.
Bučine koštice popržiti na tavi bez dodavanja masnoće, a zatim ih usitniti. Pureća prsa utisnuti u usitnjene koštice, zatim u smjesu od jaja pa ponovno u usitnjene koštice i odmah staviti u vruće ulje. Pržiti par minuta sa svih strana. Najbolje je pržiti u tavi tako da su slobodni dijelovi štapića naslonjeni na rub tave. Kad dobiju zlatnu boju staviti ih na papirnati ubrus da se upije višak masnoće.
Za umak jogurt i kiselo vrhnje pomiješati s vlascem, češnjakom i solju. Ljute feferon dodati po vlastitom ukusu.
Za prilog predlažemo batat.
Batate oguliti i narezati na štapiće iste debljine te ih ispržiti u vrućem ulju. Nakon kratkog prženja, izvaditi ih iz ulja te ih staviti na papirnati ubrus i na kraju posoliti.
Dobar tek!