Junetina u finom umaku sa širokim rezancima
(za 4 osobe)
Sastojci:
800 g juneće lopatice
400 g luka
4 češnja češnjaka
200 g mrkve
100 g korijena celera
sol, papar
2 lovorova lista
1 žlica koncentrata rajčice
1 dl ulja
1 dl crnog vina frankovka
400 g širokih rezanaca
Priprema:
Junetinu narezati na manje trake, posoliti i popapriti te staviti sa strane. Sitno nasjeckani luk staviti na zagrijano ulje. Kratko popržiti luk, dodati sitno sjeckani češnjak, naribanu mrkvu i celer. Povrće lagano pirjati do zlatno smeđe boje. Na to dodati meso i koncentrat rajčice i pirjati uz često miješanje cca 20 min. Zatim zaliti temeljcem i crnim vinom, toliko da prekrije sve meso. U nedostatku temeljca, možete rastopiti goveđu kocku. Dodati lovor i pustiti da se kuha dok meso ne postane mekano. Po potrebi dodavati još temeljca te po želji još začiniti.
Široke rezance skuhati u slanoj vodi. Procijediti i sve zajedno servirati. S ovim jelom se odlično slaže salata od kupusa.
Ako želite dozu dodatnog zadovoljstva, preporučujemo crno vino frankovku.
Jelo je pripremila chef Ivana iz KTC lovačke kuće Sokolovac.
Dobar tek!