Domaće krafne

(normativ za 20 krafni)

Sastojci:
330 g  glatkog brašna
330 g oštrog brašna
2 g soli
12 g  kvasca
100 g šećera
1/2 vanilin šećera
1 čajna žličica arome vanilije
6 žumanjaka
80 ml ulja
3 dl mlijeka
40 ml ruma
šećer u prahu
ulje za prženje

Priprema:
U zdjelici usitnimo kvasac, dodamo 3 žlice šećera, prelijemo s 1.5 dl mlakog mlijeka i dobro promiješamo te stavimo u brašno koje smo prethodno dobro promiješali. Otopljeni kvasac malo prekrijemo brašnom i pustimo da se digne dok mi pripremamo žumanjke sa šećerom. Žumanjke i šećer dobro izradimo mikserom i dodamo ulje, mlijeko, aromu vanilije i rum. Umiješamo sve sastojke u brašno.
Izrađujemo tijesto mikserom 15 min.

Od tijesta oblikujemo kuglice cca 60 g i ostavimo ih da se dižu 45-50 min na sobnoj temperaturi. Podignute kuglice/krafne staviti u duboku vruću masnoću na temperaturi od 180 °C tako da ona strana koja je bila dolje ide gore i poklopiti poklopcem posudu u kojoj ih pržimo. Pržimo ih tako poklopljene 2-3 min. Pogledamo da li imaju lijepu boju te ih okrenemo i ostavimo otklopljene dok se ne isprže do kraja.

Posipamo ih šećerom u prahu. Punimo ih po želji s raznim nadjevima.


Dobar tek!

Prijavite se na newsletter

Budite uvijek u toku i ne propustite korisne informacije.