dop – test

Naslov

Dok se jednome ne smrkne, drugome ne svane. Što je jednima tužni “exit”, drugima je radosni “enter”. Tako su se paralelno s briselskim koferima britanskih eurozastupnika ovih dana počeli pakirati i neki drugi kovčezi, ali za put u suprotnom smjeru.

Umjesto 73 odlazeća europarlamentarca klupe u sjedištu EU-a popunit će novih 27 zastupnika iz 14 europskih zemalja, a među njima je, kao jedina Hrvatica i dvanaesta članica naše europske političke postave, i SDP-ova saborska zastupnica dr. Romana Jerković.

Ova sveučilišna profesorica na Zavodu za anatomiju u Rijeci ujedno je i prva Pelješčanka na prestižnoj europskoj funkciji, te druga liječnica iz redova SDP-a koja će nas s europskoga sjevera braniti od koronavirusa. Njezin ulazak u europarlament i formalno izjednačava odnos SDP-a i HDZ-a na 4:4.

Stjecajem okolnosti rođena je u Splitu, no odrasla je u Lovištu, na najsunčanijoj i najzapadnijoj točki južnoga poluotoka. Osnovnu i srednju školu završila je u Korčuli, a diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Bivša je dogradonačelnica Rijeke, gdje i danas živi, te smo je pozivom presreli upravo na povratku sa sjednice saborskog Odbora za zdravstvo u svoj grad.

Makar se mnogima čini kako glavnoj oporbenoj stranci u zadnje vrijeme zrele kruške same padaju u krilo, kaže nam kako iza rasta njihovih političkih tantijema, pa i njezina europskog mandata, stoji jasna biračka volja i opipljiv minuli rad.